Вижте за кои чужди граждани остава в сила забраната за влизане в САЩ

Вижте за кои чужди граждани остава в сила забраната за влизане в САЩ Остава в сила забраната за влизане в САЩ на чужди граждани, преминавали транзитно или пребивавали през последните 14 дни във Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Бразилия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция или Швейцария.
Към списъка с тези държави, в който са още Китай и Иран, от 30 януари ще бъде добавена и Република Южна Африка.
От българското МВнР припомнят, че от 26 януари всеки пътник над 2-годишна възраст, пристигащ в САЩ с въздушен транспорт, е длъжен да предостави на авиокомпанията, с която пътува, отрицателен резултат от тест за COVID-19 или документи, че вече го е преболедувал и се е възстановил.
Авиокомпаниите могат да приемат резултата от всеки вид тест за инфекциозно заболяване, одобрен от местните власти в държавата на заминаване и предназначен за откриване наличието на вируса.
Резултатът от теста следва да бъде отразен като “NEGATIVE”, “COVID-19 NOT DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED”.
Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако полетът е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.
Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа:
- положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като “POSITIVE”, “COVID-19 DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED”, и 2.)
- подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.
Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в САЩ на следните телефонни номера: +1 (202)387-0174; +1 (202) 387-5770.
26.01.2021, 11:18 часа
402 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha