Поредица от земетресения разлюляха Южна Испания

Поредица от земетресения разлюляха Южна Испания Около 6 земетресения са станали в района на град Гранада в Южна Испания - три от тях с магнитуд 4 и повече, съобщи Националният географски институт (ING). Според данни на IGN най-силното е станало в 22.36 ч. местно време с епицентър в Санта Фе и е било с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер.
Все още няма съобщения за значителни щети или жертви.
Най-мощните трусове са регистрирани късно вторник вечерта в района на Кулиар Вега (магнитуд 4,2) и Санта Фе (4 и 4,3).
"Няколко земетресения разтърсиха Гранада отново тази вечер ... Сега трябва да запазим спокойствие и да следваме инструкциите на спешните служби. Нека повярваме, че скоро всичко ще се нормализира", написа премиерът Педро Санчес в Twitter.
Кметът на Гранада Луис Салвадор в интервю за националната телевизия TVE нарече ситуацията "тревожна", но призова и за спокойствие и помоли съгражданите си да останат по домовете, след като много от тях излязоха на улицата. Много хора от Гранада все още бяха на улиците след полунощ от страх от вторични трусове от земетресенията във вторник вечерта. 
Напоследък в Андалусия се е увеличила сеизмичната активност, от декември насам са регистрирани в района общо 281 земетресения, от които осем са по-големи или равни на 3,0 бала, а 41 са усетени от населението.
Експертите отдават скорошната сеизмичност във Вега де Гранада на непрекъснатото приближаване от 4 до 5 милиметра годишно между Евразийската и Африканската плочи; по-специално, на внезапното освобождаване на енергията, натрупана в разломите поради това движение между плочите.
27.01.2021, 09:12 часа
762 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha