Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин С приемането на тазгодишния бюджет на Община Видин се поставят акцентите, свързани с реформирането по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци, каза кметът Цветан Ценков.
"Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви съответните нужни документи с цел да кандидатстваме. Може би през Фонда на фондовете или Фонда за градско развитие, ще се реши допълнително, но задължително ще направим компостация и сепарация. Иначе такса смет на тон, защото в момента 100 % от боклука в депото го загробваме, затова ще стигнем до над 100 лева на тон. Идеята е до края на годината да сме стартирали всички процеси, за да изградим активна компостация, която да произвежда енергия", допълни той.
Търси се видинска фирма, която да осъществи намеренията на Община Видин, каза Ценков.
"По този начин се надяваме 50 % от боклука да не се загробва. По този начин ще увеличим експозицията на клетката. Сепарацията ще даде възможност в хазната на Общината да влезнат пари. Искаме да закупим техника, за да не возим клоняци, шума и отпадъци, които можем да надробим и да возим един камион, а не десет", заяви градоначалникът.
Преди дни кметът на Община Видин обсъди идеята с Ева Майдел на специално организирана онлайн среща от евродепутатката.
27.02.2021, 09:43 часа
468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha