6 начина да предотвратим рака след 40-годишна възраст

6 начина да предотвратим рака след 40-годишна възраст Много хора смятат, че вероятността от развитие на рак се обуславя от гените или лошия късмет.
Съществуват обаче редица начини да се въздейства върху риска.
В действителност четири от всеки десет случая могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот.
С наследствени причини се обясняват два или три от всеки сто случая.
Никога не е късно човек да предприеме няколко важни стъпки с превантивна цел, дори и да е прехвърлил средна възраст. 
Ето какви са начините:
- Здравословно хранене: Експертите препоръчват да се консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и протеини от източници като нахут, риба, пиле, както и да се ограничат червеното и преработеното месо, напитките с добавена захар и висококалорични продукти като пици и торти.
- Отслабване: Редица изследвания показват, че преборването на излишните килограми осигурява защита от рак на гърдата след менопауза, както и от някои агресивни форми на рак на простатата.
- Физическа активност: Изследвания са показали, че активното движение е свързано с понижен риск от рак на дебелото черво, гърдата и ендометриума (маточната лигавица), напомнят специалистите.
- Безопасно излагане на слънце: В горещо време трябва да прекарвате на сянка между 11 и 15 часа. Ако сте на открито, трябва да използвате слънцезащитни продукти с фактор минимум 15. Дори едно лошо изгаряне е достатъчно, за да се повиши рискът от кожен меланом.
- Отказ от цигарите: Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от 14 типа рак, както и от сърдечносъдови и белодробни заболявания. A всяка година без цигари понижава риска.
- Ограничаване на алкохола: В добавка към разумното хранене е препоръчително да се ограничи и алкохолът, който може да причини рак на черния дроб, устата, гърлото и хранопровода.
03.03.2021, 16:26 часа
1349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha