Четирима са убити при най-тежките размирици в Сенегал от години

Четирима са убити при най-тежките размирици в Сенегал от години Четирима души са били убити по официални данни при най-тежките размирици в Сенегал от години, предаде Франс прес.
Властите обещаха да "възстановят реда" след наблюдаваните сцени на градска партизанска война. Силите за сигурност влязоха в сблъсъци с гневни младежи, настояващи за освобождаването на задържания опозиционер Усман Сонко. Арестът на Сонко стана катализатор за отприщване на напрежението, натрупалото се в резултат на влошените след началото на пандемията от новия коронавирус условия за живот.
Снощи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е "много обезпокоен" от обстановката в Сенегал, и призова "да бъде избегната ескалация".
Няколко квартала на столицата Дакар, на брега на Атлантическия океан, и градове във вътрешността на страната станаха сцена на ожесточени сблъсъци.
Усман Сонко остана трети на президентските избори в Сенегал през 2019 г. и е смятан за един от основните кандидати на следващите - през 2024 г. Той бе задържан в сряда за нарушаване на обществения ред, след като потеглил със свои привърженици към съд, където бил призован, за да отговаря по обвинения, че е изнасилил служителка на козметично студио. Усман Сонко отрича обвиненията и казва, че те имат за цел да го елиминират като политически съперник.
Президентът Маки Сал отрича твърденията на Сонко, че иска да си разчисти пътя към преизбирането за нов мандат на поста.
06.03.2021, 09:26 часа
594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha