Близо 80 хил. лв. получиха собственици на отчуждени имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград

Близо 80 хил. лв. получиха собственици на отчуждени имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград Близо 80 хил. лв. получиха собственици на отчуждени имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград, научи агенция BulNews.
Някои собственици на имоти, отчуждени във връзка с модернизацията на трасето във Видинска област твърдят, че все още не са получили обезщетенията си.
Отчуждителните процедури стартираха след решения на Министерския съвет от средата на миналата година. В писмата за отчуждаване, изпратени до собствениците, е записано, че средствата за обезщетяване са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура", посочен е и 14-дневен срок за обжалване пред административния съд по местонахождение на имота.
Част от отчуждените имоти са на територията на община Макреш, като всички уведомителни писма са връчени на собствениците. Голяма част от тях вече са получили обезщетенията си, други продължават да събират необходимите документи, но има и такива, които не са направили необходимото, за да получат парите си, обясни кметът Митко Антов. 
"Събирахме се в Областна администрация, разнесли сме писмата, хората са обезщетени. Някои, които не са си представили достатъчно документи от наследници, в момента продължават да ги изваждат и да ги представят. За да се открие площадката, трябваше да бъдат връчени всички писма и всички писма са връчени. Проблемът е, че повече са наследниците, трябва да се извади удостоверение, трябва пълномощно, за да се открие банкова сметка и т.н. Тези процедури си вървят. С две думи нещата, които спираха проекта да тръгне, са оправени и сега, в един момент, който не си е представил удостоверение, не си е представил банкова сметка или обжалва процедурата за отчуждаване, защото може да не е съгласен с оценката, сега вече си текат тези процедури... Има хора, не искам да коментирам, лично съм присъствал на един човек, който... Срещата беше в Димово и човекът от Вълчек, излизайки от срещата в Димово, случайно го виждаме, защото щяхме да ходим да го търсим, и му връчихме писмото. Той е първият, на който е връчено, още не се и получил обезщетението, защото не е направил нищо, за да го получи", заяви той. 
1660 са отчуждените имоти по трасето на пътя във Видинска област. Изплатени са 780 000 лева по около 420 заявления, каза областният управител Момчил Станков и припомни какъв е пътят, по който трябва да преминат собствениците, за да получат обезщетенията си. 
"Парите сами няма как да дойдат до тях. Или по електронен път, или идват на място, попълват заявление, легитимират се като собственици с документ за собственост, който може да бъде нотариален акт, съдебно решение, решение на поземлена комисия, договор за доброволна делба. Това са видовете документи за собственост. Ако са наследници на този имот, представят и удостоверение за наследници. Посочват банкова сметка, защото парите се превеждат по банков път. Попълват декларация дали тези имоти имат вещи тежести на тях или нямат. Служителите на Областна администрация разглеждат документите, правят своевременно проверка дали имат вещи тежести, дали са ипотекирани, или са собственост на други лица, и изплащаме буквално на следващия ден сумата, която се полага на собственика", обясни той. 
Собственици на имоти, чиито обезщетения са в по-малък размер, често се отказват да ги търсят, защото не им се струва изгодно. Непотърсени остават и обезщетения за имоти с голям брой наследници, които трябва да получат малка сума, но преди това е необходимо да отидат при нотариус, за да направят делба. Във всички случаи обаче парите не се губят, когато и да дойдат, тези собственици ще ги получат, добави още Станков. 
24.03.2021, 16:55 часа
1659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha