Съветник: Ето какво трябва да знаем за "абсолютната давност"

Съветник: Ето какво трябва да знаем за "абсолютната давност" От 3 юни 2021 година влиза в сила т.нар. "абсолютна давност", като тя ще важи само за физически лица и то в случаите, когато задължението не е отсрочено или разсрочено. Така например задълженията към колекторски фирми също отпадат при изтекла 10-годишна давност. Това обясни пред БНР Десислава Филипова, юрист, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".
"Когато се подписва едно споразумение, човек трябва задължително да се консултира със специалист, защото и за обикновената давност практиката да платиш разсрочено или отиваш на съд се прилага често от кредитори, предимно от "Топлофикация". Предлага се на лицето, което има дълг, да му отсрочи или разсрочи задължението. Задълженото лице вижда в това предложение възможност да облекчи положението си и го приема, без да се замисли, че реално по този начин губи правата си", каза юристът. 
Филипова посъветва да не се подписва такова споразумение преди консултация с адвокат.
"Когато кредиторът покани задълженото лице да подпише споразумение - аз ще те облекча, няма да те съдя, няма да ги претендирам на куп, дай ще ги разсрочим. В този миг, в който това задължение се разсрочи, по силата на изричната разпоредба на закона давността в тази хипотеза няма да се прилага, а кредиторът вече си е преодолял разписаното правило в закона“, уточни още юристът.
Филипова даде и друг пример – когато задължението се отсрочва. „Разбираме се кога да се отсрочи дадено задължение, тогава давността пак не се прилага. За случаите, в които има длъжници, при които има висящи дела или изпълнителни дела, Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд, който да се произнесе дали за тях също трябва да важи давността и дали това е справедливо и законно. Защото кредиторите имат очаквания да се спазва законодателството до приемането на закона за абсолютната давност. Това важи в голяма сила за поръчител, който е платил голям чужд дълг, и ако законът се приложи тук, този поръчител си губи правата срещу главния длъжник, той е заплатил чужда сметка", каза експертът.
Филипова подчерта, че давността не влиза в сила автоматично - лицето трябва да се обърне към съда с искане да се прогласи, че давността вече е приложена, ако него го съдят кредитори. Той трябва изрично да се позове пред съда за тази абсолютна давност, трябва да възрази, че не дължи поради това, че давността вече е изтекла.
29.03.2021, 15:18 часа
697 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha