Близо 7 хил. полицаи в Париж затягат контрола върху мерките срещу COVID-19 за католическия Великден

Близо 7 хил. полицаи в Париж затягат контрола върху мерките срещу COVID-19 за католическия Великден Полицейската префектура във френската столица съобщи, че е мобилизирала 6.6 хиляди полицаи и жандармеристи, които да следят за спазване на коронавирусните ограничения през почивните дни преди католическия Великден утре.
На фона на влошаващата се здравна обстановка президентът въведе засилени мерки за спиране на епидемията на територията на цялата страна. 6600 полицаи и жандармеристи ще контролират спазването на здравните изисквания в столичния регион Ил дьо Франс, се казва в съобщението на префектурата, цитирано от ТАСС.
Властите напомнят, че е забранено събирането на повече от шестима души и отдалечаването без уважителна причина на повече от 10 километра от постоянния адрес.
От утре сутринта е забранена продажбата на алкохол за вкъщи в ресторанти и барове. Целта е да се предотвратят масови празненства и употребата на алкохол на обществени места.
Консумация на алкохол е забранена в паркове, по крайбрежните алеи и на популярни сред младежите места.
Полицаите и жандармеристите ще следят и за носенето на маски, както и за организирането на масови събирания и незаконни партита в частни домове и в обществени заведения. Нарушителите ще бъдат глобявани по 135 евро.
Заради рязкото влошаване на здравната ситуация във Франция в сряда вечерта президентът Еманюел Макрон обяви в телевизионно обръщение разширяване от днес на карантинните мерки във всички департаменти на страната.
В момента в режим на самоизолация са 19 департамента. Макрон нареди и затваряне на всички учебни заведения за 3 седмици.
Запазва се вечерният час от 19 ч. до 6 ч. сутрин.
От следващата седмица се забраняват всички пътувания между регионите. Ще работят само магазините за хранителни стоки и аптеките.
По последни данни на здравните власти от началото на пандемията във Франция са регистрирани над 4.6 милиона случаи на зараза с коронавирус, починали са повече от 95 000 души. В момента в реанимация са 5000 болни от коронавирус.
03.04.2021, 16:44 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha