Започват засилени проверки за качеството на храните преди Великден и Гергьовден

Започват засилени проверки за качеството на храните преди Великден и Гергьовден От 7 април, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).
В периода до 7 май, включително, ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят - месото е с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския, а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май, включително, на почивния 4 май и на Гергьовден - 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон - 0700/ 122-99 и през онлайн формата на сайта.
06.04.2021, 12:18 часа
319 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha