Уволнения заради коронавируса в Чехия

Уволнения заради коронавируса в Чехия Чешкият премиер Андрей Бабиш уволни здравния министър Ян Блатни. Това е третият здравен министър, отстранен от министър-председателя по време на пандемията в една от най-силно засегнатите от коронавируса европейски страни, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Блатни сам съобщи за уволнението си и каза, че решението е било "политическо". Отстраняването му вероятно е свързано с факта, че Блатни и Бабиш бяха на различни мнения по въпроса за руската ваксина "Спутник V", като здравният министър искаше да изчака европейския регулатор да я одобри, преди да бъде използвана в Чехия.
Блатни ще бъде сменен от Петър Аренбергер, който ръководи пражката Университетска болница "Винохради". Аренбергер заяви в интервю за вестник, че е отворен за използването на руската ваксина.
Бабиш неведнъж е критикувал Блатни за подхода му за справяне с пандемията. Отстраненият здравен министър бе критикуван и от чешкия президент Милош Земан, който е съюзник на Бабиш и привърженик на използването на руската ваксина.
Според опозицията Блатни е изкупителна жертва за грешките на правителството на Бабиш. След шест месеца в Чехия предстоят парламентарни избори.
08.04.2021, 12:38 часа
185 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha