Ето при кои симптоми след ваксинация с "AstraZeneca" трябва да потърсите лекар

Ето при кои симптоми след ваксинация с "AstraZeneca" трябва да потърсите лекар

Изключително рядко се наблюдава нежелана лекарствена реакция след ваксинация в препарата на "AstraZeneca". Все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на Европейската агенция по лекарствата казват, че намират възможна такава, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по време на брифинг на здравните власти.
Той изброи симптомите, при които ваксинираните с "AstraZeneca" следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.
Кирилов обясни, че експертите от ЕАЛ не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината, а единствено ако ваксинираните получат тези симптоми, да потърсят медицинска помощ.
Вчера стана ясно, че у нас ваксината на "AstraZeneca" ще продължи да се прилага, но с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст, тъй като при тази група нежеланите реакции, свързани с образуването на тромби с тромбоцитопения, се срещат по-често.
До момента в България няма регистриран случай на нежелана реакция след поставена ваксина на "AstraZeneca".

08.04.2021, 14:09 часа
671 1
Коментари

Леле Мале

08.04.2021, 14:34 часа
Какво ще рече с повишено внимание? Нима другите ги поставят без внимание! Лично аз не бих си сложил от тази, да си ги слага Бойко Далаверата.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha