За 10 години: Жилищата у нас поскъпнаха с 30%

За 10 години: Жилищата у нас поскъпнаха с 30% Цените на жилищата в България са поскъпнали с малко над 30% за последното десетилетие - между края на 2010 и края на 2020 г., а наемите за същия период са се увеличили само с 10%, показват сравнителни данни на Евростат.
Трендът е бил същият в целия ЕС и в Европейското икономическо пространство, но с вариации в темповете на нарастване. Прави впечатление, че докато в стойността на жилищата има съществени отклонения през годините, свързани най-вече със световната финансова криза преди десетилетие и последващото възстановяване, при наемите траекторията на поскъпване е постоянна.
Наемите са се увеличили устойчиво не само в България, а и в целия ЕС, макар и с по-малко, дори в годините между 2010 и 2014, когато цените на жилищата претърпяха срив. За цялото десетилетие жилищата в ЕС са поскъпнали средно с 28,6%, докато наемите - с 14.9%.
Според имотни експерти обяснението за подобно движение може да бъде само едно - през цялото това десетилетие лихвите по ипотечните кредити вървяха само надолу.
Т.е. естествено е, че все повече хора, живели под наем, в един момент намират за по-изгодно да изтеглят кредит, за да си купят жилище.
През 2020 г. пазарът на наемите бе ударен доста силно, и то в целия ЕС. Много хора напуснаха големия град, за да работят отдалечено, учещите, които са голям контингент на наемния пазар, се прибраха и мисля, че специално в България наемите са претърпели доста голям спад.
От сравнението на Евростат се вижда, че България е в златната среда по поскъпване на имотите и на наемите.
За тези десет години цените на жилищата в Естония например са поскъпнали със 112%, т.е. са се удвоили, а при наемите поскъпването е 145%. Нещо подобно се е случило и в Исландия, която е в Европейското икономическо пространство, без да е член - там поскъпването на жилищата е дори малко над 125% за последните 10 години.
Гърция е на другия полюс - там и цените на жилищата, и наемите за това десетилетие са намалели с 30%, но трябва да се има предвид, че това се дължи изключително само на дълговата криза, след която имотните цени се сринаха. Преди да загуби близо 25% от брутния си вътрешен продукт, цените на имотите в южната ни съседка също са вървели нагоре. Почти същото е положението и в друга държава с голяма дългова криза - Италия, където за цялото десетилетие имотите са поевтинели с почти 20%.
Намаление на цените на жилищата е регистрирано още в Испания (-5.2%) и Кипър (-3.4%). Кипър също отчита и намаление на стойността на наемите - от 4.1%, докато в Италия и Испания има повишение на наемите, макар и в рамките на около 5%.
За отбелязване е също, че ръстът на имотните цени и на наемите в страните - членки
на ЕС, и в еврозоната почти съвпадат.
В еврозоната ръстът на цените на имотите за 10-годишния период е 26%, на наемите - 15%. В ЕС той е малко по-голям - 29% за имотите и 15% за наемите.
В четвъртък Евростат публикува и ръста на цените на жилищата за четвъртото тримесечие на 2020 г. За България той е 5.45 на годишна база, както съобщи НСИ преди седмица.
Сравнението показва, че сме на 12-о място в ЕС по ръст на жилищните цени. Най-голям е той в Люксембург - 16.7% спрямо година по-рано, а най-малък в Ирландия - само 0.6%.
09.04.2021, 15:29 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha