Над 60% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили

Над 60% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2030 г., показва проучване на YouGov.
То е проведено сред хора от 15 града в 8 държави, между които Париж, Будапеща и Лондон. От него става ясно, че 77% от хората  в Рим например искат в бъдеще да се продават само коли, негенериращи емисии. Средно 29% от хората, живеещи посочените градове, казват, че се противопоставят на идеята, а 8% казват не знаят.
През лятото Европейската комисия вероятно ще предложи по-строги ограничения на емисиите от превозните средства. Поетапното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е една от възможностите, които се разглеждат в предстоящия преглед на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни автомобили, пише Bloombergtv.
Страни като Дания, Белгия, Ирландия и шест други държави от ЕС също настояха комисията да определи дата за фазата на двигателите с вътрешно горене.
Според компанията Transport & Environment това показва, че европейците са готови да преминат към "мобилност с нулеви емисии".
"Има широка подкрепа за прекратяване на продажбите на автомобили с изкопаеми горива в ЕС", казва Юлия Полисканова, директор на сектора за превозни средства и електронна мобилност в T&E.
"Хората в градовете са най-изложени на токсични нива на замърсяване на въздуха и не искат двигателите с вътрешно горене да се продават по-дълго, отколкото е необходимо."
Проучването също така пита респондентите какви според тях са факторите, които трябва да се променят при продажбите на електрически автомобили, за да изпреварят бензина и дизела.
Може би не е изненада, че най-големият проблем за 55% от хората е ценaта. Според тях това ще се случи само когато електрическите автомобили станат по-евтини за закупуване. Наличието на инфраструктура за зареждане и обхватът също са сред основните фактори, изброени в проучването.
Според компанията T&E цените за покупка вече падат, бензинови и дизелови автомобили за зареждане има все по-голям обхват и някои превозни средства вече могат да минават над 300 км за едно зареждане. Групата добавя, че бързият напредък по тези фактори вече помага да се ускори растежът на продажбите на автомобили с нулеви емисии.
През 2020 г. в ЕС са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е почти три пъти повече отколкото през предходната година.
13.04.2021, 12:58 часа
688 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha