Сериозен скок на цените на основните храни

Сериозен скок на цените на основните храни Сериозно повишаване на цените на основните храни отчита националната статистика. Най-голямо е поскъпването при хляба и олиото, а разходите на домакинствата за най-необходимите стоки са нараснали с 2% за една година.
"Близо месец и повече олиото е вдигнато. Хлябът е вдигнат повече от два месеца. За бензина да не говорим как поскъпва", споделят потребители пред Нова телевизия.
Икономистите потвърждават - ръст в цените на хранителни продукти има, а това натежава най-вече на хората с ниски доходи.
"Ако разгледаме малката потребителска кошниците - цените на хляба, на зърнените култури, там има осезаем скок и този скок е за поредна година. Вие знаете, че хлябът е малоценна стока и колкото и да нараства неговата стойност, търсенето е еднно и също. Хората тъсят хляб", казва Любослав Костов, икономически експерт на КНСБ.
Той добави, че стоките, които нарастват в малката потребителска кошница, намаляват най-вече покупателната способност именно на хората с ниски доходи.
През последната година по-съществено поскъпване от 4,6% има в образованието. А при финансовите услуги, където влизат и банковите такси, има повишаване на тарифите с над 25% за година.
16.04.2021, 12:58 часа
715 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha