Затварят системата за прием на първолаци в София за седмица

Затварят системата за прием на първолаци в София за седмица Системата за прием в първи клас в София ще бъде заключена за седмицата, за да може да бъде извършено първото класиране за СДЯ, ДГ и ПГУ. От 18 часа днес до публикуването на класирането на 14-и май родителите на кандидат-първолаците няма да имат достъп до действията за актуализиране на профилите, заявяване на критерии и добавяне/премахване на кандидатури.
Тази есен училищния праг за първи път се очаква да преминат около 12 000 първолаци. До момента над 9500 деца вече имат своите кандидатури в системата за прием в първи клас, съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов в социалните мрежи. Над половината от кандидатури за прием в първи клас - над 5000, бяха подадени още в първия ден от старта на е-системата в столицата.
Оставащите 20% от родителите на кандидатстващи деца за първи клас трябва да направят кандидатурите на своите хлапета до 28 май в 18 часа.
Ако изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги попълнят в е-системата.
Най-често срещаният проблем се оказва забравените потребителско име и парола за профилите, посочва още Керезов. Той припомня, че системата работи в пълна интеграция с реалните данни на общината и държавата, за да гарантираме прозрачност и сигурност на класирането. „Поради това, веднъж регистриран ЕГН в системата, той подлежи на автоматична валидация и може да присъства само в един родителски профил“, уточнява зам.-кметът.
В периода 17-28.05. екипът на Столична община ще продължи да работи с пълна мобилизация на посочените телефони в “обратна връзка” на kg.sofia.bg и родителите, които са забравили потребителски имена и пароли, могат да позвънят, за да ги актуализират. „Кампанията тече успешно и обратната връзка, която получаваме както за работата на системата, така и за правилата на класиране, е изключително ценна. Добрите практики, които се установяват в хода на работа на системата, ще послужат за изграждането на все повече качествени електронни услуги за софиянци“, допълва Керезов.
При попълването на кандидатурите училищата се изреждат по поредност на желанията, но най-голяма тежест продължава да има уседналостта. Ако адресът на детето не е сменян повече от 3 години, то е в първа група. Ако е сменян между 1 и 3 години, се нарежда във втора група. При смяна на адреса в рамките на изминалата година малчуганът попада в трета група. Четвърта група са кандидат-първолаците, чийто адрес не попада в прилежащия район на школото.
Резултатите от първото класиране за учебната 2021/2022 ще бъдат обявени на 4 юни.
След това родителите ще имат 5 работни дни, за да запишат приетите на първо класиране. Те трябва да направят това от 7 до 11 юни в 17 часа.
07.05.2021, 16:10 часа
467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha