Червенокръстци от Мездра и Зверино събраха средства в подкрепа на абитуриенти сираци и полусираци /снимки/

Червенокръстци от Мездра и Зверино събраха средства в подкрепа на абитуриенти сираци и полусираци /снимки/ За пета година навръх големия християнски празник Цветница доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) в Мездра и Зверино организираха благотворителната акция под наслов „Да помогнем на абитуриентите сираци”. Освен младите червенокръстци от Клуб „Приятели-доброволци на БМЧК 2016“ при градските ОУ „Христо Ботев“ и ИОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с ръководител Христина Иванова, и от Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле” при СУ „Св. Климент Охридски” - Зверино, с ръководител Петя Илиева, в акцията се включиха десетки хора с големи сърца от различни поколения. 
В празничния ден добротворците от Мездра и от Искърското дефиле събраха волни пожертвования пред Черепишкия манастир „Успение Богородично“ и пред православните храмове в Мездра, Зверино, Игнатица и Оселна. По стар български обичай младите червенокръстци зарадваха дарителите с китка здравец и късметчета. 
„Сърдечни благодарности от децата доброволци на БМЧК към нашите съграждани! Вие показахте, че заедно можем да живеем задружно и щастливо, да превъзмогваме трудностите! Да бъде възпитано младото поколение с човещина, състрадателност и милосърдие! Благодарим, че помогнахте всички деца да се чувстват обичани!, сподели по този повод в социалната мрежа Христина Иванова. 
А на нашите доброволци и техните семейства пожелаваме здраве, да бъдат още по-добри и благородни! Скъпи деца, вие сте пример за светло бъдеще в утрешния ден! На вас човек може да се възхищава и обича! Благодарим ви!“ 
Под надзора на контролна комисия днес доброволците от БМЧК-а отключиха касичките за дарения и преброиха банкнотите и монетите в тях. Общата сума, събрана в тазгодишната благотворителна акция, е 1 944 лева. 
Със събраните средства ще бъдат подпомогнати финансово за техния бал 9 абитуриенти сираци и полусираци от гр. Мездра, информира Наталия Христова-Горанова, председател на Общинския съвет на БЧК. Четирима от тях завършват средното си образование в ПГ „Алеко Константинов“, трима - в ПГ по механизация на селското стопанство, а двама - в СУ „Иван Вазов“. Всеки от тях ще получи по 216 лева. 
Поради пандемията от COVID-19 миналата година благотворителната акция не се проведе. По-миналата година младите червенокръстци събраха 1 731 лв., през 2018 г. - 1 551 лв., през 2017 г. - малко над 1 600 лв., а през 2016 г. - 1 134 лв. С дарените средства досега са подпомогнати общо 48 абитуриенти сираци и полусираци от общината. 
Догодина тази благородна инициатива ще продължи. Защото, както казва авторът на „Приключенията на Пинокио“, италианският писател Карло Колоди: „Ръка, която дава - не обеднява! Сърце, което обича - не остарява!“.
 
13.05.2021, 14:18 часа
963 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha