Росен Добрев настоява за запазване на Районен съд-Оряхово

Росен Добрев настоява за запазване на Районен съд-Оряхово Кметът на община Оряхово Росен Добрев излезе със становище преобразуването на Районен съд-Оряхово в териториално отделение.
Ето пълния текст без редакторска намеса:

"С Т А Н О В И Щ Е
От Росен Добрев – кмет на община Оряхово
Относно: Предложение за изразяване на позиция по решение на ВСС относно Доклад по Модел 4, предвиждащ трансформирането на РС-Оряхово в ТО към РС-Козлодуй
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
Убеден съм, че в стремежа си да реформирате съдебната карта на Република България, вие ще изходите от базови принципи на икономическа логика. Тя винаги е в полза на по-големия и по-силния на деня.
Аз вярвам, че освен всички правни норми, залегнали в опита ви през годините, вие несъмнено разчитате и на вашия морал. Именно той не бива да ви позволи да сложите край на една доказана във времето българска институция – Районен съд Оряхово.
Създаден е през 1878 г. с издаване на „Временни правила за устройство на съдебната дейност в България“. До настоящия момент е съществувал като първоинстанционен съд със следните наименования: мирови съд, околийски съд, народен съд и в момента - Районен съд Оряхово. За времето от 1878 г. до 1947 г. в гр. Оряхово е съществувал и областен съд като въззивна инстанция на околийския съд. В исторически аспект следва да се отбележи, че в съда в гр. Оряхово са работили видни обществено значими личности като съдии: Петър Спасич, Георги Велчев, Иван Каменов, Димитър Дамянов, Иван Брусовски, Свобода Тошева, Добрин Руменов и други, голяма част от които в кариерата си са заемали и длъжности във върховни съдебни инстанции. В историческото развитие на града от 1944 г. на глава от населението в гр. Оряхово е имало най-много юристи, които са били и основоположници и създатели на съвременната правна мисъл. В този аспект следва да се отбележи, че и днес се четат трудовете по Теория на правото на оряховския юрист проф. Цеко Торбов.
Вярвам, че ВСС не трябва да слага край на този „жив организъм“ Районен съд гр. Оряхово – институция, която датира от Освобождението до днес.
Не трябва! Не можете да го направите!
Като кмет, пряко избран от населението, изразявам неговата воля против доклада по Модел 4, предвиждащ трансформирането на РС-Оряхово в ТО към РС-Козлодуй.
Транспортните връзки в нашия район са изключително слабо представени предвид демографския профил на населението и липсата на постоянен пътникопоток. Липсва ЖП транспорт, който е основният социален транспорт в Европа и света. След корона кризата автобусният транспорт също претърпя големи загуби, което доведе до проблеми и в тази сфера.
Трансформирането на РС-Оряхово в ТО към РС-Козлодуй и отдалечеността му от населените места в община Оряхово на практика ще лишат най-нуждаещите се от защита български граждани, а именно тези, които разчитат само на обществен транспорт. Намирам този факт за много притеснителен и дори сам достатъчен като основание да не се компрометира единствената възможност на местното население за получаване на справедливост.
Зная, че икономическата логика ви казва друго, но съдбите на хората днес са по-важни от всичко.
Оставам с уважение към усилията ви да реформирате съдебната карта, като това не засегне Районен съд гр. Оряхово".
08.06.2021, 09:29 часа
695 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha