Жената на Иван Гешев работила с „Нотариуса“ - лобист в спецсъда от разследването на АКФ

Жената на Иван Гешев работила с „Нотариуса“ - лобист в спецсъда от разследването на АКФ Жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева е работила с Мартин Божанов „Нотариуса“. Последният стана герой на разследването на АКФ за това как посредници искат от Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й – Веселин Денков, известен още като Весо Брадата. Припомняме ви, че специализираната прокуратурата му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство.
Това разказаха пред "Фрог нюз" източници от Съдебната палата, отлично запознати с отношенията между магистратите в съдебната система. Според тях Ханчева и „Нотариуса“ са имали работни отношения, когато Гешев е оглавявал спецпрокуратурата. Във филма за искания подкуп се посочва, че Мартин Божанов  се подвизава като консултант и търговски посредник.
В същото време в медии се посочва, че името му се свързва с имотни измами и изчезване на дела. Очаквано той отрича тези обвинения. Въпросният „Нотариус“ няма нищо с общо с нотариусите. От скрит запис става ясно, че той е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също  и с подробности от делото срещу гаджето на Ивайла Бакалова. Според "Биволъ", жената до главния прокурор е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътьом е работила за лидер на организирана престъпна група и за фирма на Ковачки. Този факт до този момент никой не е оборил.
Припомняме, че "Фрог нюз" разкри безбожно ниската цена на която Ханчева е закупила жилище от свой бизнес партньор, който освен строителен  предприемач и много близък приятел на Гешев има общи дружества с Александър Ваклин - основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева. Всичко това бе доказано и от проверка поискана от ВСС.
Другият главен герой в разследването, когото всички наричат адвокат „Емил“ е Емил Писков. Именно той казва на Бакалова, също в таен запис, че промяната на мярката на Веселин Денков ще струва около 100 000 евро. Писков, който е работил в ГДБОП и ДАНС, живее с Маргарита Немска – бивш зам.-градски прокурор на София и настоящ съдия от Апелативния съд в София. Според източниците ни, немалка част от делата, както и съдбата на обвиняемите, се решава от задкулисен кръг магистрати и техни приближени – лобисти. Дали за това се взимат пари и колко, можем само да гадаем.
Според запознати, около адвокат „Емил“ има интересен кръг от хора със сериозни позиции в съдебната власт. Въпросният Емил Писков, докато е бил разследващ полицай в ГДБОП, е създал тесни контакти с бившия шеф на това звено Стефан Пашов. Той пък живее с председателката на специализирания наказателен съд Мариета Райкова. Твърди се, че семействата били близки. Към този кръг се причислява и Виржиния Петрова - съдия по мегаделото КТБ. Любопитното е, че преди около две години именно Мариета Райкова предложи Виржиния Петрова за своя заместничка и това бе гласувано във ВСС. Доколко всички тези твърдения са чиста истина не е ясно, но в средите на магистратите те се разпространяват отдавна.
 Феминисткото движение, с особено силно влияние в съдебната система, се допълва още от няколко имена – това на съдия Петя Крънчева, бивш зам.-шеф на СГС и ексшефката на съда Владимира Янева. Последната бе осъдена по делото „Червеи“. Болшинството от дамите се познавали отлично още от 90-те години на миналия век.
Твърди се, че те обичайно провеждат среща всеки петък в заведение, близо до Съдебната палата, за да бистрят „политиката“ в съдебните зали.
Източниците ни от магистратските среди са категорични, че с най-силни позиции в момента е  съдия Виржиния Петрова. Пак според тях, именно тя осъществявала връзката между шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и главния прокурор Иван Гешев. Запознати допускат, че репликата на адвокат „Емил“: „Говорим с Господ. Отиваме в църква, палим свещ“, се отнася не толкова до Гешев, колкото за Ушев. Асоциацията с главния прокурор бе направена заради репликата му преди време: „Аз съм инструмент в ръцете на Господ“.
Юристи със сериозен опит са категорични, че посочената сума от 100 000 евро за промяна на мярката за неотклонение не е „космическа“, както на много хора се е сторила. За дела в спецсъда са се договаряли суми от порядъка на 200 000 и дори 300 000 евро. Нещо повече, говори се, че наскоро била предложена сумата от 1 млн. евро, която обаче никой не смеел да пипне, защото се знаело, че човекът всъщност бил поръчан от известен корпулентен бизнесмен.

Екип на "Фрог нюз"
15.06.2021, 11:49 часа
2500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha