Излязоха отговорите на външното оценяване по БЕЛ за седми клас

Излязоха отговорите на външното оценяване по БЕЛ за седми клас Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач, съобщават от МОН. 
Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.
От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“
Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.
Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.
Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.
Вижте отговорите ТУК.
16.06.2021, 16:09 часа
435 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha