Зов за помощ: 16-годишно момче от Варна има нужда от средства, за да живее

Зов за помощ: 16-годишно момче от Варна има нужда от средства, за да живее Зов за помощ от едно българско семейство, което се бори за живота на своя син. 16-годишният Виктор от Варна страда от рядко туморно заболяване на крака. Лекари в Турция дават надежди, че може да се възстанови напълно, но сумата е непосилна за неговите родители.
Допреди 6 месеца 16-годишният Виктор има мечти като своите връстници – да се изучи, да има хубава професия и да играе баскетбол. Тогава разбира, че е тежко болен. Сега мечтае само за едно – да не загуби крака си и да пребори коварната болест.
„Много искам да се оправя, защото ми писна само вкъщи да стоя и нищо да не правя. Искам всичко да си е нормално“, казва детето.
През януари момчето е диагностицирано с остеогенен сарком на дясна тибия – рядък и изключително агресивен тумор. Започва веднага химиотерапия, след което идва момента за операция. 
„Лекарите в България направиха всичко възможно, но не могат да осъществят операцията за отстраняване на тумора. Казаха, че на този етап не могат да отстранят тумора освен с ампутация“, споделя майка му Зоя Стефанова.
Семейството търси друга възможност и я намира в Турция, където български деца със заболяването вече са получили помощ. След триседмичен престой там момчето е физически готово за операцията, но за нея са нужни 78 000 евро.
Родителите му търсят помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса, откъдето очакват отговор.
„Онколози, ортопеди, хирурзи, всеки трябва да се произнесе. Техните срокове са 7-дневен за всяко едно решение, но ако чакаме пълния срок, не знам“, казва бащата на Виктор.
Операцията в Турция вече е отложена веднъж заради липсата на средства и трябва да се състои буквално до дни. В момента Виктор е в отлично състояние за интервенцията, но не се знае още колко дълго ще се запази така.
„Реално Вики и аз живеем от януари насам само в болници. Бих искала да се движи съвсем нормално, да вървим заедно, не с патеричка. Да си ходи на училище, да се събира с приятели“, казва Зоя.
До този момент с помощта на много хора от цяла България семейството е събрало половината от нужната сума. Времето обаче изтича.

Ако искате да помогнете на Виктор, можете да дарите на:
IBAN: BG55STSA93000027947225
BIC:STSABGSF
Титуляр: Виктор Спасов Димов
Банка ДСК
17.06.2021, 11:54 часа
255 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha