Министър Асен Личев пристига в Северозапада заради тунела под "Петрохан"

Министър Асен Личев пристига в Северозапада заради тунела под "Петрохан" Асен Личев пристига в Северозапада заради тунела под Петрохан, съобщават от областната управа в Монтана. Министърът на екологията ще спре в местността "Чапраза", която е на пътя между Берковица и Бързия.
Преди дни Асен Личев оттегли решението си за прекратяване на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на тунел под "Петрохан". В мотивите е записано, че е необходимо да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства от значение за проекта, както и да се обсъдят възраженията и обясненията на заинтересованите граждани и организации.
Процедурата за ОВОС на тунел под "Петрохан" може да бъде възобновена, предвид важността на инвестиционното намерение и предполагаемото отрицателно въздействие върху околната среда, информираха от МОСВ миналата седмица. Оттам уточниха, че министър Личев е изпратил писмо до Агенция Пътна инфраструктура, като в него е подчертал, че процедурата по ОВОС може да бъде възобновена ако бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе.
Асен Личев спря процедурата по ОВОС през май, тъй като голяма част от проекта попада в границите на няколко защитени територии на "Натура 2000".
Изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под "Петрохан" бе възложено от АПИ през 2019 г. В началото на март тази година стартира процедурата за оценка на въздействието върху околната среда. Тя се изработва от екоминистерството, защото проектът се развива на териториите на две области Монтана и София. Въз основа на ОВОС ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе.
17.06.2021, 11:41 часа
976 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha