Прогноза: Цените на бензина ще се запазят през лятото

Прогноза: Цените на бензина ще се запазят през лятото От началото на годината покачването на цените на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 25 стотинки, каза Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.
Той прогнозира, че цените, които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято.
"Може би с тази тенденция за леко поскъпване. Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени, посочи той.
При природния газ като част от моторното гориво с 5-6 стотинки това лято сигурно ще видим проявление нагоре, защото трендът е такъв, каза още Живодар Терзиев.
Цените са най-болната тема за потребителя, но от години си говорим, че това е геополитика. За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на зелената сделка, на възстановителния план, излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени, коментира той.
Тенденцията за по-ниско потребление през изминалите 12 месеца доведе до много ниски нива на нефта, припомни Терзиев.
"След което възстановяването започна и тази година сме на нива отпреди пандемичната обстановка. Що се отнася обаче до тренда на международните цени, ако направим една проекция между нефт и дериватите, то устойчиво за последните 14 месеца имаме постоянно поскъпване", отбеляза експертът. По думите му днес ще бъде достигнат ръст от 78 долара за барел, което показва, че пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение.
Обяснението на Живодар Терзиев са налетите в икономиките пари, които бяха спестени от една страна в семействата, в потребителите. А от друга страна банките все повече принуждават търговците да ги въртят, защото в края на краищата плащат наказателни санкции, ако парите преспиват в банките, водят до търсене на източници, които ще дадат ръст, с други думи печалба на финансовите брокери и оттам привлеченият интерес в горивата дава този постоянен ръст, обясни експертът.
06.07.2021, 14:29 часа
298 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha