По морето: Работниците са повече от туристите

По морето: Работниците са повече от туристите Вразгара на сезона положението в морските ни курорти е драматично. Хотелиери и ресторантьори са в истерия и твърдят, че са изправени пред фалит, съобщава "Монитор".
"Нали виждате какво е положението - обслужващият персонал е повече от туристите", лаконично обобщават от бранша. Това твърдение може и да е пресилено, но въпреки това красноречиво описва ситуацията в морските курорти в средата на юли.
Сезонът върви една идея по-добре от миналото лято, но въпреки това положението пак си е плачевно. Повечето хотели и къщи за гости по Южното Черноморие са празни, а тези, които са имали щастието да посрещнат гости, работят в 30 до 50% от капацитета си.

Контингент
В момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг почиват туристи предимно от Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Израел. Германци, англичани и скандинавци няма, а присъствието на руснаците е символично. "Знаете, че заради повишената заболеваемост в Москва от коронавирус идването на руснаци у нас стана много трудно. Преди затягането на мерките действително кацнаха няколко чартъра, но това не са класическите туристи с резервации в хотели. Тези хора си имат тук собствени ваканционни жилища и си отсядат в тях, затова и не са типичната категория туристи", обясняват хотелиери. Повечето от братушките, които са успели да дойдат, имат имоти в Поморие, Равда и Свети Влас. Много от тях обаче възнамеряват да си тръгнат по-рано от планираното.

Планове
"Руснаците, които притежават у нас ваканционни апартаменти, обикновено идват тук със семействата си и прекарват цялото лято. Но сега нямат тази възможност. Защото се получава така - дошъл един член от семейството, за да подготви имота, да го почисти и освежи, а останалите членове на фамилията е трябвало да пристигнат след седмица-две например. Обаче те сега не могат да дойдат и плановете на цялото семейство се объркват тотално. Този, който е дошъл първи, си казва: Какво да правя тук сам, след като семейството ми не може да дойде, и съвсем логично си заминава", разясняват хотелиери.

Разочарование
Надеждите на бранша, че този сезон ще е по-силен от миналата година, се изпариха тотално след последните рестрикции и наредбата за зониране на държавите. Слънчев бряг се оживява само през уикендите, когато тук за кратка почивка пристигат предимно българи. Последната събота и неделя обаче курортът бе тотално празен, а пясъчните ивици опустяха въпреки слънчевото време. Хотелиери обясниха това с изборите.
"Обикновено в събота и неделя плажовете са пълни, идват хора от областта, а и от вътрешността на страната за уикенда. Но тази седмица всичко беше тотал-щета заради изборите. Просто уикенд туристите не дойдоха. Но и никой не разчита на тях. Шепа туристи за два дни в седмицата не могат да спасят сезона", оплакват се от бранша.

Надежди
Цените на нощувките в повечето курорти са свалени поне с 20-30% в сравнение със сезон 2019, но и това не помага за привличането на туристи. "Никой вече не се наема да каже колко туристи се очакват и откъде. Всичко се мени не с дни, а с часове. Едно е ясно - в разгара на сезона хотелите ни са празни. Надяваме се  всеки момент положението да се промени поне малко към по-добро. Надяваме се и на българите, които традиционно почиват на море в края на юли и през август", коментираха хотелиери и ресторантьори.
От липсата на туристи се оплакват и таксиметровите шофьори. В Слънчев бряг дълги колони от жълти коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти, но рядко някой ги наема.
"Няма туристи, съответно нямаме и клиенти, положението е отчайващо. Туристите, които почиват в момента в Слънчев бряг, са бедни, не могат да си позволят нито бар, нито дискотека, нито такси.  Маршрутът им е от хотела до басейна, плажа и обратно. Хранят се на олинклузива, не смеят да мръднат от там", оплакват се таксиджиите.
На фона на празните хотели малките вили и къщи за гости се пукат по шевовете. Българските туристи предпочитат да наемат цяла къща, макар и отдалечена от плажа. Този тип селски вили вървят средно по 25-30 лева на легло, но се отдават не на легло, а на вечер. Една такава къща разполага средно с 10 до 20 легла и се отдава съответно за 250 - 500 лева на вечер. Офертата излиза изгодно само ако туристите са група и броят им не е по-малък от леглата.
19.07.2021, 13:18 часа
1279 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha