СЗО: Светът e в ранен етап на поредна вълна на COVID-19

СЗО: Светът e в ранен етап на поредна вълна на COVID-19

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от COVID-19, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.
По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва " пандемията в два коловоза". Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.
"Пандемията е изпитание и светът се проваля", заяви Тедрос Гебрейесус.
Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“, добави той.
"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкова по-големи социално-икономически сътресения ще донесе това.
Той предупреди, че "19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи.“ Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.
По повод започващите в петък летни Олимпийски игри в Токио шефът на СЗО заяви, че игрите са празник на "нещо, от което нашият свят се нуждае сега, повече от всякога - празник на надеждата“. Въпреки че пандемията може да е отложила игрите, той каза, че тя "не ги е победила“.
Тедрос Гебрейесус разкритикува ваксинационните несъответствията между богатите страни и страните с ниски доходи. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3.5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.
"Ваксините са мощни и основни инструменти. Но светът не ги е използвал добре", каза той и добави, че вместо да бъдат широко разпространени, те са съсредоточени в "ръцете на малко късметлии".
Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.
"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус. "Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме".

21.07.2021, 15:58 часа
576 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha