БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите Персоналният състав на проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН) ще наклони везната, когато се стигне до окончателното решение на БСП дали ще му осигури парламентарната си подкрепа. Това стана ясно от изявлението на соцлидера Корнелия Нинова след Националния съвет на партията, на който беше обсъдена темата.
Същото съображение на практика изразиха и от ДПС, които по-рано днес проведоха първия си разговор с формацията на Слави Трифонов по същия въпрос.
Преговорите между БСП и ИТН ще продължат, реши съветът на левицата. В тази връзка, имат намерението 5 техни приоритета да намерят място в програмата на бъдещото правителство: социална политика - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите и др.; реформа в здравеопазването; образование, наука и култура; борба с корупцията и качествена съдебна реформа; възстановяване на икономиката.
Социалистите категорично отхвърлят "налагането на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората, в частност приватизацията на ББР и концесионирането на пътища", посочи Корнелия Нинова. Другата "червена линия" е Северна Македония - съседката ни да бъде подкрепена за членство в ЕС, само ако това не стане за сметка на българската история.
От БСП са готови да поканят за разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", както и да участват в съвместни експертни групи по политики. Преговорите трябва да бъдат завършени със споразумение за подкрепа, за което Нинова категорично уточни, че няма да бъде коалиционно споразумение. Окончателното решение дали левицата ще застане зад проектокабинета ще бъде взето на следващо заседание на Националния съвет. Но само след като бъдат представени резултатите от разговорите и ИТН обяви поименния състав на правителството и неговите приоритети.

Вътрешната опозиция протестира
Опозиционно настроени партийци посрещнаха с лозунги и призиви за провеждане на конгрес участниците в съвета. Сред участниците в протеста се забелязваше Кирил Добрев, който се състезава срещу Нинова за лидерската позиция, но загуби.
Недоволните носеха плакати с надписи „Да спасим БСП“, „Време е за конгрес“, „Чуйте партията“, „Нинова ликвидатор на БСП“ и скандираха „Оставка“ под прозорците на соцводача Корнелия Нинова, разказа bTV.
По-рано председателят на младежкото БСП Николай Бериевски обяви пред bTV, че младежката организация настоява цялото ръководство на партията да поеме отговорност за лошите резултати на изборите. Младите социалисти също искат незабавно свикване на конгрес.
Нинова коментира по-късно, че демонстрацията, организирана от Кирил Добрев, шефа на столичната организация Калоян Паргов и ексдепутата Весела Лечева, е показала силата на опозицията - 60 души от 82 000 партийни членове.
"Тези хора не представляват никого, освен себе си. Не могат да ми искат оставката, защото те не са ме избрали", пренебрежително заяви водачът на БСП. И допълни, че противниците й целят да разклатят партията и така да попречат на съставянето на стабилно правителство.
25.07.2021, 18:04 часа
600 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha