Проф. Кантарджиев: Измина последната спокойна седмица, наблюдаваме фалшиво епидемично благополучие

Проф. Кантарджиев: Измина последната спокойна седмица, наблюдаваме фалшиво епидемично благополучие В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19, каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксинацията срещу коронавируса. По думите му сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират.
Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши, каза още професорът. И отчете, че от началото на седмицата продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души.
Броят на ваксинираните в България е обидно нисък за европейска държава, категоричен беше Кантарджиев.
„Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента“, прогнозира Кантарджиев и отново призова хората да се ваксинират. 
Той изброи трите най-важни неща, които трябва да се знаят за ваксините:
1. Предпазват и от "Делта" варианта на COVID-19. "Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", каза още той.
2. Седем души на хиляда преболедували могат да повторят инфекцията. За сравнение, около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко.
3. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията, каза още Кантарджиев.
27.07.2021, 13:58 часа
582 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha