Кметът на Монтана: Общините системно дофинансират държавни дейности

Кметът на Монтана: Общините системно дофинансират държавни дейности Националното сдружение на общините в република България ще направи предложения в четири области за промени в параметрите на бюджет 2022 година, заяви кметът Златко Живков след заседанието на управителния съвет на организацията днес.
„Надявам се да имаме правителство още следващата седмица, защото трябва да се излезе от тази криза. Предложенията ни са важни за развитието на българските общини в този период”, заяви Живков.
Той очерта четирите области за преговори. Това са определяне на стандартите за държавните дейности.
"Общините системно трябва да се грижат за дофинансиране на определени дейности който изостават като размер на заплатите спрямо други. Втората тема, която трябва да бъде дискутирана, е целевата субсидия за капиталови разходи, която да даде възможност на кметовете да осъществяват самостоятелна политика за обновяване на общинската пътна мрежа. Досега за нея държавата осигурява трансфери, няколко пъти по-малко от средствата, които се отпускат за републикански пътища. Увеличаването на субсидията за зимно поддържане също ще бъде поставено като проблем в следващия бюджет. И последната и най-тежка тема в преговорите е общата изравнителна субсидия", уточни Живков.
Това са средствата, които отиват изцяло за местни дейности, за най-важната работа на всяко местно управление – подобряване на инфраструктурата в градовете и селата и влияе пряко върху развитието им.
27.07.2021, 14:29 часа
1209 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha