Газът поскъпва с 12% от август

Газът поскъпва с 12% от август Увеличение на природния газ с 12% от август обсъди на заседание днес КЕВР, съобщиха от регулатора. След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ данни, комисията предлага цената да бъде в 55.84 лв./MWh без тези за достъп, пренос, акциз и ДДС, което означава повишение с 12% спрямо юли. На 1 август „Булгаргаз“ ще представи в КЕВР актуализирано заявление за цените и тогава регулаторът ще вземе окончателбно решение какво ще е поскъпването.
Шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов посочил, че цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и вече били над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво ще достигнат 39-40 евро/MWh. „Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ще предложи за  август, ще е значително по-ниска от тази на европейските газови борси“, каза Павлов. 
Според Иван Иванов - шеф на КЕВР, до края на 2021 г. не може да се очаква сериозен спад на цените на природния газ. Според него запазващите се високи котировки на петрола също тласкат газа нагоре. „Енергийният регулатор е длъжен да се съобрази с икономическите фактори и не може да ги пренебрегне. Въпреки негативните тенденции, дори с предвиденото увеличение за м. август цената на природния газ за MWh у нас се очаква да остане с близо 15 лв. по-ниска от цените на европейските газови хъбове“, коментира Иванов. 
29.07.2021, 16:09 часа
1166 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha