Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България, съобщиха от пресслужбата на Представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България. Церемонията ще се състои в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив във вторник. Там официално ще бъде приет първият специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, доставен по линия на общата поръчка на ЕК за различни болници в ЕС.
Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.
Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения.
В бюджета на ЕС са заделени общо 12 млн. евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания "UVD robots", която спечели търга за спешна поръчка.
02.08.2021, 13:49 часа
453 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha