Екипи извършили 166 проверки за пожарна безопасност в Монтанско през август

Екипи извършили 166 проверки за пожарна безопасност в Монтанско през август От началото на месец август съвместни екипи на полицията и пожарната проверяват за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в природните паркове, вилните зони, обособените места за пикници, заслони, еко пътеки, хижи, къмпинги, туристически обекти, както и земеделски производители. На много от инспектираните места се включват и екипи на горските стопанства. До момента в област Монтана са извършени 166 проверки, при които не са констатирани нарушения.
Служителите на Областна дирекция на МВР, осъществяващи дейност по опазване на обществения ред и противодействие на престъпността по пътищата от републиканската пътна, следят за спазване на забраната за палене на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-мало от 50 метра до тях, палене на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии и изхвърляне на незагасени цигари в местата за събиране на отпадъци в районите на бензиностанции, крайпътни заведения, самостоятелни паркинги и места за почивка.
В почивните и празнични дни съвместните екипи извършват контрол в районите на природните паркове, обособени места за пикници, заслони, еко пътеки и др., относно спазването на забраната за палене на палене на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии и изхвърляне на незагасени цигари в местата за сьбъране на отпадъци.
От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят основни правила за пожарната безопасност в горите.
Местата за палене на огън в горските територии се определят в съответствие с предвиденото в плановете за дейностите по опазване на пожари, в горскостопанските планове и програми, както и в плановете за управление на защитени територии и на защитени зони, и по възможност да са в близост до водоизточник (язовир, река, ручей и др.).
На местата за палене на огън в горските територии се поставят обозначителни знаци с текст: "Място за палене на огън". Те представляват огнища с кръгла форма с диаметър не по-голям от 1 м, като:
- огнището се огражда с венец от камъни с височина не по-малко от 20 см или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията му;
- изграденото огнище се обхваща с минерализована ивица с широчина не по-малко от 1 м;
- горенето в огнището се организира така, че височината на пламъците да не надхвърля 0,5 м, а дебелината на слоя тлеещи въглени да не превишава половината от височината му.
• Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
• Опасно е паленето на огън при наличие на силен вятър – той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния за кратко време, без да даде възможност за навременна и адекватна реакция.
• Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасени и обозначени за това места. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването ако се поява силен вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки от зелени клони, с които да действате в случай на пожар.
• Не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци
• Разчистването на сухи клони и отпадъци в горските участъци трябва да става, чрез извозването им на определени за това места. Забранено е изгарянето им на място!
• Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпусквателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
24.08.2021, 16:55 часа
754 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha