Диетолог: Лукът е мощен стимулант за имунната система

Диетолог: Лукът е мощен стимулант за имунната система Спорен зеленчук е лукът - едни го обожават, други изобщо не го понасят. Кой има полза от консумацията на лук и кой трябва да се отнася внимателно към него, Наталия Нефедова, диетолог, член на Асоциацията на диетолозите на Канада.
Лукът съдържа витамини и минерали, фибри и много фитонутриенти. Благодарение на уникалния си химичен състав, той потиска възпалителните процеси в организма и укрепва имунната система. Полезен е за хора с определени медицински състояния, добави Нефедова.
"В допълнение към факта, че има витамини и минерали, например витамин С, витамини от група В, има и фибри, много фитовещества, включително флавоноидни, които действат като антиоксиданти, намаляват и потискат възпалителните процеси в организма. Това може да са сърдечно-съдови заболявания, диабет, онкологични заболявания. Също така, лукът влияе положително върху имунитета", каза Нефедова.
Лукът обаче не трябва да се възприема като лекарство, което трябва да се "приема" само от тези, които вече са болни. По-добре е да консумира този зеленчук редовно, за профилактика, смята диетологът.
Напълно погрешно е да се смята, че човек, който яде лук, има специфичен дъх - миризмата на лука всъщност е от кожата на човек, защото веществата, които миришат, се отделят с потта.
Лук не трябва да консумират хора с непоносимост към него, както и такива със заболявания на червата, гастрит или хора, които имат киселини.
 
12.09.2021, 09:29 часа
1029 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha