Ето как тялото ни алармира за дефицита на магнезий

Ето как тялото ни алармира за дефицита на магнезий Вероятно знаете, че витамин С засилва имунната система и че калцият укрепва костите, но ако не знаете колко важно е получаването на достатъчно магнезий за вашето здраве, време е да вземете мерки.
Като четвъртият най-нужен минерал в човешкото тяло, магнезият е отговорен за над 300 биохимични процеса, регулиране на калция, калия и натрия, синтез на протеини, регулиране на кръвната захар и налягане, поддържане на мускулната и нервната функция, поддържане на сърдечния ритъм стабилен, усвояване на други минерали, поддържане на костите здрави, детоксикация и много други.
Поне 80% от населението страда от дефицит на магнезий, без дори да го знае. На кои признаци и симптоми е нужно да се обърне внимание:

1. Получавате крампи на краката, неволни мускулни или очни потрепвания
Това може да е дефицит на магнезий. Магнезият играе голяма роля в здравите нервно-мускулни сигнали и мускулното съкращение, така че ако имате недостиг, може да възникнат тези видове мускулни аномалии. Приемането на магнезий може да помогне за облекчаване на болката и болезнеността, тъй като съдейства за алкализиране на тялото и поддържане на здравословни нива на рН под контрол.

2. Приемате добавка само с калций
Ако пиете калциеви добавки без магнезий, може да допринасяте за намаляването на магнезия. Проучванията показват, че приемът на калций сам по себе си може да намали количеството магнезий, което усвоявате. Също така, наличието на магнезий е необходимо, за да може калцият да влезе в костите ви. Ако това не е достатъчно, добавянето само на калций е свързано със заболявания като артериална калцификация.

3. Не спите добре или имате безсъние
Лошото качество на съня може да е признак на недостиг на магнезий и дори може да доведе до безсъние,  тревожност, хиперактивност и безпокойство. Приемането на магнезий преди сън подобрява качеството му.

4. Животът ви е стресиращ
И емоционалният, и физическият стрес могат да причинят дефицит на магнезий. Дори неща като операции, хронични заболявания, лекарства или травматични житейски събития могат да играят роля. По време на стрес тялото ви ще се нуждае от повече магнезий от обикновено.

5. Страдате от тревожност или пристъпи на паника
Известно е, че  магнезият успокоява централната нервна система, ниските му нива могат да причинят раздразнение и нервност, депресия, пристъпи на паника.

6. Страдате от хипертония или заболяване на сърцето
Магнезият се сработва с калция, за да поддържа оптимално кръвно налягане и сърдечно-съдовото здраве. Високото кръвно налягане  може да бъде признак на недостиг на магнезий и калций. И тъй като хипертонията е причина за 50 процента от всички исхемични инсулти, най-добре е да практикувате превантивна медицина и да си набавите магнезий.

7. Имате проблеми със стомаха
Храносмилателни заболявания като IBS, целиакия и болестта на Крон могат да ви попречат да усвоите здравословно количество хранителни вещества, включително магнезий.

 
19.09.2021, 09:30 часа
1044 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha