Откриха фотоизложба по повод Деня на Независимостта в Монтана /снимки/

Откриха фотоизложба по повод Деня на Независимостта в Монтана  /снимки/ Фотоизложба „Непознатият цар“ бе открита днес в регионалната библиотека „Гео Милев“, съобщиха от местната управа.
Поводът е Деня на Независимостта и 160 години от рождението на цар Фердинанд I Български. Организатори на събитието са Община Монтана и Исторически музей - Чипровци, съвместно с Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“ - Дворец Врана.
Директорът на библиотеката, Анелия Иванова - Тодорова, приветства гостите, а за едно от най-значимите събития в новата история на България - Деня на Независимостта, говори директорът на Исторически музей - Чипровци, д-р Анита Комитска.
Фотоизложбата „Непознатият цар“ съдържа портрети на цар Фердинанд I и семейство му, направени от Георг Волц, едно от най-значимите имена в българската фотография. Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век. Той е поддържал приятелски връзки с изтъкнати общественици и интелектуалци: семейството на Петко Каравелов, Стефан Стамболов и Петко Р. Славейков.
Чест гост в ателието му бил и цар Фердинанд. Волц получава предложение да стане негов дворцов фотограф и след 1905 г. започва да следва неотлъчно царя при всичките му пътувания - на официални събития и по време на военни действия. Екипът на музея в Чипровци, бе подготвил за присъстващите листовки, с подробна информация за живота и делото на владетеля, управлявал страната ни 31 години.
Регионалната библиотека „Гео Милев“ се включи в празничното събитие с изложба на библиотечни материали за Деня на независимостта и за цар Фердинанд. Тази година, заради пандемията, празникът в града на Огоста ще бъде отбелязан не с традиционния концерт на площада, а с по-камерни събития. Община Монтана кани гражданите на областния център на 21 септември /вторник/, от 15 часа, в голямата зала на Общински младежки дом - Монтана, където ще се състои прожекцията на документалния филм „Фердинанд Български“ на режисьора Светослав Овчаров. Лентата е отличена с наградата „Златна роза“ на кинофестивала във Варна.
18.09.2021, 10:31 часа
504 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha