Близо 7 000 дка свлачища са картирани, 2 от тях са в Северозапада

Близо 7 000 дка свлачища са картирани, 2 от тях са в Северозапада Близо 7 000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на процесите в тях. Сред тях са свлачища във видинското село Гъмзово и в ломското Орсоя, като на това последното е извършено и аерофото заснемане, съобщават от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството . 
Свлачището в Гъмзово, Видинска област е близо 60 дка и се намира над югоизточните покрайнини на селото, като в долната си част е над платното на преминаващия републикански път Видин - Иваново - Брегово - граница Сърбия. Започнало е слягане на пътното платно, като по асфалтовата настилка са формирани мрежовидни пукнатини с разтвореност до 2 см. Развитието на свлачищните процеси ще увеличи обхвата на деформацията, при което пряко са застрашени републиканският път, резервоарът за водоснабдяване на селото и други елементи на техническата инфраструктура. Периодичното свличане на земни маси върху платното на пътя пък създава предпоставки за възникването на пътнотранспортни произшествия. Предвижда се поставянето на стационарна реперна мрежа /геодезическа мрежа/, опорни репери, хидрогеоложка мрежа, пиезометрични сондажи.
На общо 26 свлачищни райони ще бъдат изградени или възстановени контролно-измервателни системи (КИС). Данните от измерванията ще дадат информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Дейностите се изпълняват по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2 500 924.00 лв. Чрез реализацията на проекта "Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони", ще се подобри управлението на свлачищния риск, което се основава на обективна оценка и предприемане на действия за намаляването му до приемливи стойности. 
18.09.2021, 15:01 часа
616 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha