Гърция отделя 500 млн. евро за справяне с енергийната криза

Гърция отделя 500 млн. евро за справяне с енергийната криза Увеличаване на субсидиите за отстъпки за електроенергия и удвояването на таксата за отопление, са двете мерки, възлизащи на почти 500 милиона евро, обявени днес от съответните гръцки министри.
Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас заяви, че правителството въвежда конкретни мерки за "справяне с това, което се смята за временна енергийна криза".
Той обяви допълнителна отстъпка за електроенергия и допълнително увеличение на таксата за отопление, която се прилага за определени категории. По-конкретно става дума за засилване на вече обявената мярка за покриване от държавата на повишената цена на електроенергията, т.е. субсидията ще бъде удвоена, в резултат на което гражданите няма да усетят повишената цена или това увеличение за тях ще е минимално.
Според Стайкурас тази мярка, която ще бъде валидна до края на годината, е за около 326 милиона евро, а държавата ще отдели 168 милиона евро за увеличената добавка за отопление.
Втората мярка, таксата за отопление (с петрол, природен газ, дърва и т.н.), се отнася за конкретни домакинства, съгласно заложените критерии, свързани с техните доходи, а тази година ще има разширяване на условията и според Стайкурас се очаква да бъдат включени над един милион домакинства.
08.10.2021, 16:18 часа
461 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha