Магнезият – жизненоважен за организма през есента

Магнезият – жизненоважен за организма през есента Магнезият е елементът в организма, липсата на който е най-критична за имунитета по време на есенните настинки, каза главният лекар на клиника „Римарита“, кандидатът на медицинските науки и диетолог Римма Мойсенко.
Според нея магнезият се откроява сред най-важните елементи за хората, като обслужва повече от 300 химични реакции в организма.
"Ако има ниско ниво на магнезий, работата на щитовидната жлеза, която е отговорна за имунния отговор, ще "накуцва", а производството на кортизол (хормонът, който стимулира имунната система) и адреналин ще се влоши“, обясни кандидатът на медицинските науки.
През есента, по време на разпространението на сезонните инфекции, магнезият става незаменим. Особено ако отминалото лято е било горещо.
"Когато има високи температури през лятото, много магнезий се губи по време на изпотяване. Тези загуби на магнезий водят до нисък имунен отговор, когато дойде есента и започне периодът на заболяванията", предупреди лекарят.
Недостатъчното количество магнезий, продължи диетологът, има и други негативни последици. Междуклетъчното пространство ще се изпълва с излишна течност, което води до подуване, наднормено тегло и целулит.
"Също така киселата среда ще надделее над алкалната, което означава, че ще бъде осигурен активен растеж на условно патогенна флора", добави Римма Мойсенко.
Освен това дефицитът на магнезий в организма води до бърза умора и повишена нервност.
Можете точно да определите нивото на магнезий в организма чрез кръвен тест.
Има различни начини да се повиши нивото на магнезий в организма, продължи Рима Мойсенко. За целта трябва да обърнете специално внимание на храни, съдържащи този елемент, например ядки, плодове, пъпеш, зелен чай. Има и различни магнезиеви добавки и магнезиеви соли за вана.
12.10.2021, 12:18 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha