Зов за помощ: Домът за сираци на отец Иван в Якимово се нуждае от средства

Зов за помощ: Домът за сираци на отец Иван в Якимово се нуждае от средства Кампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи, научи агенция BulNews.
В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, като 120 от тях са деца. Издържат се с дарения и с доброволния труд на хората от приюта.
В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и от пари, необходими за плащане на сметките за ток, вода, дърва, казва домакинът на Дома за сираци Галя Луканова.
"Имаше призив за дрехи. Напълниха ни с дрехи, тонове дрехи и няма как да ги съхраняваме. Сега призивът ни е за хранителни продукти и средства, защото се плаща ток, вода, големи са ни сметките. От хранителните продукти боб, леща и ориз имаме предостатъчно. Консервите са най-подходящи. В Якимово живеят 200 човека, в Нови хан - 50-60. В Якимово децата са 120. Правих списъка за дядо Коледа, затова знам точно. Ходят на училище и детска градина. Ние им осигуряваме топлината, храната. Живеят в къщи на дома, но наеми не се вземат. Децата живеят с родителите си и нямат собствени жилища и доходи. Ние ги спасяваме, осигуряваме им жилища. Най-старото семейство при нас - детето им е на 19 години", каза Галя Луканова.
Тя живее в Якимово и от 21 години работи в Дома за сираци като домакин. 
"Много пъти в началото уж си тръгвах, но децата ме карат да стоя тук. Когато за пръв път си тръгнах от Нови хан, първите деца те плакаха на вратата и аз се върнах. Ако ще се изпращат продуктите, трябва да се изпращат в Якимово, защото тук са най-много хората. Адресът е моят, аз съм постоянно тук. За децата досега няма пропусната Коледа. От 0 до 18 години са подаръците. Тук си опаковаме подаръчетата и дядо Коледа пътува в селото ги раздава от къща на къща. За децата е голяма емоция дядо Коледа да дойде... Имаме и студентки, те са две. Едното момиче учи право. Семействата не напускат Якимово, къщите, в които живеят, ще си бъдат техни завинаги. Устройват си се, поддържат си домовете. Сериозните хора си живеят като всички останали. Това ни беше идеята - да ги научим да се оправят сами. По време на пандемията даренията намаляха в пъти", допълни Галя Луканова.

За да подпомогнете Дома за сираци в Якимово с хранителни продукти и пари, адресът е следният:
с. Якимово, област Монтана; ул. "Георги Димитров" №144 - Галя Луканова.

Можете да се свържете за допълнителна информация на телефоните:
Галя Луканова (домакин) - 0886 852967 или Отец Григор - 0886 853026.
 
14.10.2021, 08:20 часа
3000 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha