Загинаха най-малко 24 души заради наводнения и свлачища в Индия

Загинаха най-малко 24 души заради наводнения и свлачища в Индия Най-малко 24 души са загинали, а повече от дузина са изчезнали след свлачища и наводнения, предизвикани от неколкодневни проливни дъждове в Северна Индия.
Синоптиците предупредиха за нови проливни дъждове през следващите дни в южния щат Керала, където от петък насам наводненията вече отнеха живота на най-малко 27 души.
Длъжностни лица в хималайския щат Утаракханд съобщиха, че 18 души са загинали при нови свлачища във вторник, след като ден по-рано шестима загинаха при подобни инциденти.
Най-малко 13 от тях са загинали при три отделни инцидента в град Наинитал рано във вторник, след като проливен дъжд е предизвикал свлачище и е разрушил няколко постройки.
"Двадесет и четирима души са загинали в щата за два дни. В понеделник в щата имаше шест смъртни случая, а във вторник досега живота си са загубили 18 души", заяви пред АФП Ашок Кумар, началник на полицията в Утаракханд.
Петима от загиналите са от едно семейство, чиято къща е била погребана от огромно свлачище. Друго свлачище в северния окръг Алмора уби петима души, след като огромни скали и стена от кал разрушиха и погълнаха дома им.
Във вторник индийското метеорологично управление удължи и разшири предупреждението си за времето, като прогнозира "силни" до "много силни" валежи в региона през следващите два дни.
Метеорологичната служба съобщи, че в понеделник в няколко района са паднали над 400 милиметра валежи, които са предизвикали свлачища и наводнения.
Властите наредиха затварянето на училищата и забраниха всички религиозни и туристически дейности в щата.
Повече от 100 туристи бяха блокирани в курорт в Рамгарх, след като прелялата река Коси заля няколко района.
Свлачищата са редовна опасност в северната част на Хималаите в Индия, но според експертите те стават все по-чести, тъй като дъждовете стават все по-непостоянни, а ледниците се топят.
19.10.2021, 16:45 часа
564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha