Откриха уникална находка при разкопки край Лом /снимка/

Откриха уникална находка при разкопки край Лом /снимка/ Позлатена ръка и част от торса на императорска статуя откриха проучвателите на античното укрепление Помодиана в ломското село Станево, научи агенция BulNews.
Фрагментите са намерени сред останките от жилище от V-VI век, вероятно за да бъде преизползван металът, съобщи археологът Валери Стоичков. Той уточни, че предната половина на лявата ръка на статуята e със запазени четири пръста, без палеца. Само по леко издължените фаланги е трудно да се определи кой е бил изобразеният, но хората от екипа не губят надежда да открият още части от „пъзела“.
Фигурата е била в естествен ръст, изработена от бронз със следи от позлатяване. „Злато са нанасяли върху статуи на императори и на богове. Но тези на божествата значително са надхвърляли човешкия ръст - поясни Стоичков. Практиката да се поставят такива статуи зачестява след края на династията на Северите. Заради варварските нашествия от север императорите пътуват по Долнодунавския лимес и инспектират строящите се там крепости. Такова пътуване на император Диоклециан е засвидетелствано през 294 г. Той е в Сингидунум на 8 септември, до 10 септември е в Рациария, оттам през съседните на Помодиана Алмус и Цебрус преминава през Вариана /на 13 септември/, Апиария /17 септември/ и Дуросторум /21-22 септември./ Император Константин I на 5 юли 328 г. лично открива моста, изграден между Ескус и Сукидава, вероятно изминавайки същия маршрут. Разбира се, възможно е нашата статуя да е свързана с победата на Траян над даките. Но издигането на такова скъпо произведение на изкуството в неголямо укрепление като Помодиана по-скоро би трябвало да е свързано с лично посещение на императорска особа“, допълни още Валери Стоичков.
31.10.2021, 16:55 часа
3832 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha