Транспортният министър: Домусчиев държи 20 % от концесията на летище София

Транспортният министър: Домусчиев държи 20 % от концесията на летище София Кирил Домусчиев участва с 20% в концесията на "Летище София", заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев в интервю за "Медиапул".
"Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София", казва още Алексиев.
Официално 35-годишната концесия на летището беше дадена от правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. на  обединение от фирми на френския фонд Meridiam, който притежава 99% в българското дружество концесионер "СОФ Кънект", а с 1% е австрийската фирма Strabag. "Медиапул" припомня, че се очакваше летищен партньор в София да е операторът на летище Мюнхен, но за изпълнителен директор Meridiam изпрати човек от летището в Севиля.
"Концесионерът "СОФ Кънект" има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирали до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При положение че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен", казва още служебният министър.
Договорът за концесията на летище София беше подписан през лятото на 2020 г. в разгара на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Вместо за 3 месеца преговорите приключиха за месец и половина. Според "Капитал" бързането е било, защото се е очаквало тогава Борисов да подаде оставка. Парадоксално правителството му сред петима кандидати за концесията избра участника с най-ниската оферта за инвестиции и третата по размер на концесионното плащане.
Тази пролет съвсем в края на последното правителство на Борисов бе подписан анекс към концесионния договор, с който държавата се съгласи "СОФ Кънект" да не плаща идните 10 години концесионни такси заради COVID-19. Става дума за около 245 млн. евро, както и да вдигне летищните такси. 
Тогава БСП и ДБ започнаха да говорят и че фирми на Кирил Домусчиев са сред концесионерите на летището. Тази пролет пред "Медиапул" по повод Домусчиев представител на Meridiam твърди, че инвеститори в Meridiam са големи застрахователни компании, пенсионни фондове и банки, сред които ЕБВР и ЕИБ.
05.11.2021, 11:20 часа
723 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha