Стефан Янев: Бих обмислил участие в редовен кабинет

Стефан Янев: Бих обмислил участие в редовен кабинет "Бих обмислил такава покана, когато я получа", заяви в ефира на БНТ служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос за евентуално негово участие в бъдещо коалиционно правителство на страната, за което четири парламентарно представени партии вече започнаха преговори. Янев уточни, че до момента разговори с него по тази тема не са водени и официално предложение не е отправяно.
"Рано е да се търсят личности", посочи още Янев и припомни, че в момента разговорите се водят единствено на експертно ниво по политики в отделни сектори.
"Нека да не избързваме, защото зависи от много неща", допълни още той.
Стефан Янев увери, че до този момент президентът Румен Радев не се е месил пряко в нито едно от решенията на служебното правителство. "Ако някой от министрите е разговарял и са се съветвали, това си е нормална практика. Той е държавен глава, има право да има мнение. Няма пряко вмешателство", коментира Янев
Във връзка с тежките инциденти от тази седмица - пожарът в дома за възрастни хора и катастрофата на магистрала "Струма", служебният премиер посочи, че проверките и разследванията продължават, а детайли около двата случая ще бъдат огласявани единствено от разследващите органи.
По повод на продължаващата здравна криза Янев още веднъж потвърди, че ваксинацията в България няма да става задължителна на този етап и отчете положителната тенденция в по-големия брой оздравели, отколкото заболели с COVID-19.
България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен беше Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.
Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий и да бъде променян в зависимост от договорените политики между партиите. Янев изтъкна, че по време на двете служебни правителства, които оглавява, пенсиите са увеличени с почти 25% от 46-ия парламент, което компенсира изпреварващо инфлацията.
Като най-дълго управлявалият служебен премиер на страната Стефан Янев посочи, че иска да бъде запомнен с работата си в интерес в хората.
25.11.2021, 09:49 часа
738 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha