Палеопарк със саблезъби тигри и носорози ще радва жителите и гостите на Вършец /снимки/

Палеопарк със саблезъби тигри и носорози ще радва жителите и гостите на Вършец /снимки/ Саблезъби тигри, носорози и още десетки макети на животни, населявали района на Вършец преди 2.5 милиона години, ще радват жителите и гостите на курортния град. Официалното откриване на Палеопарка ще е в началото на следващата година, а макетите на древни животни вече уютно са се настанили в част от популярния Боров парк. Вече обаче любопитните надничат през оградата, тъй като паркът не е открит официално.
По думите на кмета на Вършец инж. Иван Лазаров Палеопаркът официално трябвало да бъде открит през октомври, но партньорите ни от Румъния са поискали удължаване на срока с 4 месеца, което означава, че в началото на следващата година паркът с макетите на древни животни официално ще бъде открит,
Инвестицията е за 1 милион и 200 хиляди лева и трябва да привлече повече туристи в района. Така проектът финансиран с евросредства ще допринесе регионът да се превърне в истинска атракция и за пътешественици от чужбина.
Преди 2.5 милиона години тук е имало необикновени животни, флора и фауна. Двама български учени палеонтолозии и орнитолози правят обследване и разкопки през 90-те години на миналия век, и откриват над 160 вида животни, които са живели около Вършец. Сега отново можем да видим съблезъби тигри, носорози, пантери, различни видове гепарди, хиени в оригинална възстановка. В Палеопарка има над 40 експоната и сграда, която е с изложбена площ.
25.11.2021, 12:29 часа
3464 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha