Методи за лечение при дископатия

Методи за лечение при дископатия Независимо от причината за болките в кръста, те винаги създават дискомфорт у човека. Разбира се, първоизточникът на подобни оплаквания винаги е важно да бъде установен от лекар-специалист, както и при необходимост да се лекува. Независимо обаче дали се касае за травма, безобидно физическо натоварване или сериозен здравословен проблем, потърпевшият най-вече иска бързо и сигурно да се отърве от неприятните усещания.
Дископатията е едно от характерните заболявания на опорно-двигателния апарат. То се проявява с типични симптоми, включително с чест и с различен интензитет от болки в гърба. Точната диагноза се поставя след физически преглед в лекарския кабинет и провеждането на специфични изследвания, за да се прецизира вида на болестта и евентуалната степен на увреда.
Дископатията засяга междупрешленните дискове на гръбначния стълб, а появата й се дължи на различни фактори, сред които  наднорменото тегло, липсата на достатъчно физическа активност, свръхнатоварване и травми, неправилна стойка и други. При неглижиране на проблема има съществуваща реална опасност състоянието да придобие хроничен характер. Ето защо навременните мерки имат огромно значение. Правилната профилактика пък е начинът да се предотврати появата на дископатия, ако човек е предразположен и не полага достатъчно грижи за своето здраве.
Споменахме вече, че болките в кръста са сред характерните прояви при наличие на дископатия. За тяхното преодоляване лекарите най-често препоръчват познати методи на конвенционалната медицина. 
Това са обезболяващи медикаменти, приемане на допълнителни витамини и хранителни добавки, спазване на определен режим на живот, а при крайна необходимост се назначават оперативни интервенции. 
Сами по себе тези терапии са правилни и прецезирани от специалистите. Възможно е обаче да възникне непоносимост към болкоуспокояващите лекарства, както и опасност от тяхното предозиране. Хирургичните намеси също са сложни и изискват повече време за възстановяване на оперирания.
Как тогава да се преодолеят болките, които нерядко са провокирани дори от дълго стоене в определена поза, вдигане на тежки предмети и дори от продължително шофиране?
Освен традиционните методи за лечение, някои иновативни варианти оказват изключително благоприятно влияние и помагат, за да се преодолеят мъчителните болки в кръста. Най-често това са лесни и достъпни за всеки начини за преодоляване на дискомфорта с умерено раздвижване и серия от упражнения.
Препоръчителни са йога и пилатес, при които няма силово натоварване на мускулните групи. Те помагат да се поддържа гръбначният стълб в изправено положение, да се разпъва по подходящ начин цялото тяло, а това допринася за по-доброто кръвообращение, укрепване на мускулите.
Наистина, звучи почти невероятно, но именно подобна активност помага на хората да възстановят своя тонус и да елиминират сковаността в гърба.
Алтернативен и иновативен подход за преодоляване на болките в гърба и кръста предлага инверсната лежанка. Това е модерен уред за раздвижване, който е подходящ не само за справяне с дискомфорта, но и за понижаване напрежението между прешлените.
С инверсната лежанка може да се изпълняват различни упражнения, като принципът й на действие е да използва собствената тежест на човек. По този начин се преодолява гравитацията върху органите.
Уредът представлява подвижна стойка, върху която човек може да  накланя тялото си под различен ъгъл. Възможно е това да се случи на 20, 40 или 60 градуса, както и да се застане с главата надолу. Инверсната лежанка е изключително лесно за упобре съоръжение вкъщи, но с доказан ефект и облекчава проблемните болки в гърба и кръста.
Равномерното натоварване на мускулните групи спомага за укрепване на гръбнака. Най-добре упражненията с уреда се практикуват няколко пъти седмично, като са достатъчни само няколко минути. Трайното загърбване на болките се постига и с комбиниране на различни процедури и терапии, за да се постигне оптималният вариант за здравословна активност.
С повече движение, умерена физическа активност, балансиран и здравословен хранителен режим, както и с редовни упражнения неприятните последици от дископатията ще бъдат трайно преодоляни.
 
Снимки: lejanki.bg
29.11.2021, 08:03 часа
1460 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha