Кацаров: Разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират срещу COVID-19

Кацаров: Разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират срещу COVID-19

Министърът на образованието и науката създава организацията по връщането на децата от 5-ти до 12-ти клас в училище. Това заяви по време на пресконференцията си министър Стойчо Кацаров.
По думите му Министерството на здравеопазването със своя заповед още на 1 ноември е дало възможност за връщане на големите ученици в училище. "Министърът на образованието обаче преценява кога това може да се случи", уточни Кацаров.
"Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели", уточни Кацаров. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, допълни още здравният министър.
По думите му след като ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, "разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират. "Решаващо е мнението на ЕК, ние сме администрация – от там решението е на медиците и на родителите", каза още Кацаров.Щадящите тестове до момента са над 1 млн. броя, днес още 1 млн. броя ще бъдат доставени в училищата. "Имаме обявена поръчка за още 2,5 млн. теста. До 10 дни общото количество тестове ще са 4,5 млн. Това би било достатъчно да се осигури учебният процес за всички ученици до края на настоящата календарна година", каза още Кацаров.

26.11.2021, 15:49 часа
561 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha