За седмица: Храните поскъпнаха с 5 лева

За седмица: Храните поскъпнаха с 5 лева Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи.
В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11.02 на 12.10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.
Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7.76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.
Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2.69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3.60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.
Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто, пише "Труд". По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.
Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1.42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2.44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1.29 лв./кг.
През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35.36 на сто за изминалите 12 месеца до 2.45 лв. за литър.
Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40.22 на сто - от 1.79 лв./л до 2.51 лв./л.
29.11.2021, 12:09 часа
443 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha