Шеф на ДКК уволнен скандално заради куп нарушения

Шеф на ДКК уволнен скандално заради куп нарушения Вторият директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева е отстранена от поста заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Тази новина съобщиха от Съвета на директорите на ДКК след проведено в понеделник общо събрание и уточниха, че единствен директор остава Рая Каназирева.
Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на "Продължаваме промяната" и най-вероятен премиер на новото коалиционно правителство. В края на октомври Караганева бе преназначеа вече като представител на държавата след проведен конкурс и втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори  и стана 6-членен.
Оттам посочват, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон, защото била в трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.
За по-малко от месец работа като изпълнителен директор Ваня Караганева блокирала работата на ДКК в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения, се посочва в съобщението за нейното отстраняване. Според другите членове в директорския борд действията й показват, че тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества.
Една от причините за освобождаването й е, че е взела еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Андонов и да сключи договор за правна помощ за 1,120 млн. лв. с друго лице, без да получи одобрение за този разход от финансовия контрольор на компанията.
По друг договор тя назначила еднолично лице като правен консултант по избора на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества - ВМЗ-Сопот, "Монтажи" и оръжейния търговец "Кинтекс". Освен това назначила еднолично и членове в борда на ВМЗ.
Еднолично подписала извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст.
Караганева също така отказвала да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени били нормативно определени срокове, което криело риск от бедствия и можело да доведе до тежки финансови загуби за дружеството. Тя отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.
Караганева увеличила и щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора", посочват още от компанията.
Компетентните органи са сезирани за установените нарушения от Караганева.
Преди да влезе в директорския борд на ДКК Ваня Караганева е била главен секретар на Българската агенция за инвестиции. Тя е експерт по вътрешна сигурност, магистър по маркетинг от УНСС. Била е в администрацията на Народно събрание като главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. През 2013 г. става началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков. През 2014 г. отново е началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки. В 42-то и 43-то Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
30.11.2021, 11:18 часа
904 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha