Българите разлюбиха банкоматите и хартиените пари

Българите разлюбиха банкоматите и хартиените пари Близо ⅓ от българите вече избягват да пазаруват в обекти, в които може да се плаща единствено в брой, показва проучване, проведено от норвежката платформа за мобилни разплащания Settle.
Над 75% все по-рядко използват банкноти и предпочитат безкешовото плащане на покупки и сметки като по-бързо и по-удобно. Наскоро от БНБ обявиха, че броят на ПОС-терминалите за плащане с банкови карти у нас вече надхвърля 108 000.
Според преобладаващата част от хората търсенето на банкомат е равносилно на загуба на време, особено след като на все повече места в България плащания могат да се приемат не само с карта, но и директно от смартфона. Има и още една причина за охлаждане на интереса към тегленето на пари от банкомати - таксите за ползване на така наречените АТМ неспирно растат.
Според проучването на Settle на въпроса как виждат бъдещето на парите над половината от анкетираните (53%) отговарят, че до 2-3 години парите в брой ще станат излишни и всички разплащания ще са дигитални. Но е значителен и делът на скептиците (41%), които не очакват съществена промяна. Малък процент от участниците в анкетата предполагат, че националните валути постепенно ще отпаднат, защото ще ги изместят криптовалутите. 
Като най-сигурни методи за разплащане, анкетираните единодушно посочват мобилния портфейл и картите - общо над 72%. Запитани в какви ситуации предпочитат мобилните разплащания, почти 44% от анкетираните отговарят, че винаги залагат на този метод, независимо в каква ситуация попадат, 35% използват мобилни разплащания, когато пазаруват онлайн и 21% - когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.
"В България има огромен потенциал за мобилните плащания, при търговците могат да получават средства от смартфон на смартфон и без наличието на отделно терминално устройство. А броят на активните смартфони у нас е над 4 млн., буквално всеки втори има такова устройство, което използва ежедневно, включително и за парични преводи”, смята коментира Детелина Момчева от Settle.
"Финтех компаниите като Settle осигуряват по-евтин и удобен начин за приемане на безкешови плащания в сравнение с ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират допълнителни разходи за търговците”, добавя тя.
Над ⅓ от анкетираните отбелязват, че когато използват телефона си като метод за разплащане, това им спестява натоварването да носят портфейл в себе си. Според 16% от респондентите плащането със смартфон предпазва от злоупотреба с картата им.

Бум
С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти или с електронни пари за първото шестмесечие на тази година спрямо същия период на 2020 г., съобщи подуправителят на БНБ Нина Стоянова. В Европа повече от половината плащания се извършват с банкови карти. Бъгария все още изостава, но пък бързо наваксва. От БНБ предвиждат догодина трендът да се запази и ръстът на безкасовите плащания да продължи, движейки се около иновациите в платежните услуги. Според Нина Стоянова тепърва у нас ще има ускоряване и оптимизиране на платежните процеси, като се има предвид и съчетаното ползване на новите технологии - мобилните приложения за разплащане, незабавните плащания, QR- кодовете.
30.11.2021, 11:49 часа
995 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha