Метален кръст над Черепишкия манастир ще осветява Искърското дефиле /снимки/

Метален кръст над Черепишкия манастир ще осветява Искърското дефиле /снимки/ Монтираха метален кръст над Черепишкия манастир, който ще осветява Искърското дефиле, видя BulNews.
За инициативата съобщи фотографът Борис Кръстев.
"Един ден, както си говорехме с моя приятел Божидар Минов от село Игнатица той сподели, че има огромно желание до оброчното място "Сретение Господно" край Черепишкия манастир да се издигне метален кръст, който да бъде осветен и да се вижда от далеч от преминаващите с автомобили през Искърското дефиле.
Тази година, няколко дена преди Рождество Христово, групата се събрахме в манастира при игумена дядо Йоникий, и с неговата благословия единодушно решихме да издигнем металния кръст.
По причини, независещи от нас, се протакаше поставянето му на определеното място.
Към групата ни се присъединиха още мъже и така станахме 14 човека, водена лично от дядо Йоникий.
Божият кръст издигнахме и укрепихме до оброчния кръст /място/ "Сретение Господно", което се почита на 2 февруари. Всичко това направихме в памет на нашия общ приятел Божидар Минов, който, за съжаление, вече не е сред нас живите.
На кръста ще бъде поставено соларно осветление, за да може да се вижда от далече и през нощта.
Той е висок 5 метра и е изработен от ученици от Професионална гимназия "Велизар Пеев"-Своге, а след това бе дарен на манастира", разказва фотографът.



 
29.12.2021, 08:54 часа
1367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha