Проф. Дичев: Всички се чудят как да се отърват от Гешев, да се оттегли достойно

Проф. Дичев: Всички се чудят как да се отърват от Гешев, да се оттегли достойно

"От миналата година чуваме призиви за оставка на главния прокурор. Въпросът е защо е толкова трудно хората на отговорни постове да се оттеглят достойно. Позитивен знак е оставката на Цацаров, макар и притиснат до стената. Всички се чудят как да се отърват от Гешев, той спира реформите в правосъдието". Това каза в "Твоят ден" културният антрополог проф. Ивайло Дичев.
По думите му е възможно да подаде оставка, но е много трудно.
"Борисов също можеше да го направи, да запази достойнството си. Нинова също, хваща се за столовете си и с ужас гледат на края на своята кариера", заяви той. И попита защо прокуратурата да е независима от изпълнителната власт.
"Съдът да бъде независим, но прокуратурата как да бъде. Не разбирам това", сподели той. И изрази съмнение, че може Гешев да бъде подведен под отговорност за някои дела. А ГЕРБ може и да подкрепи оставката му - "зависи колко се страхуват от разкрития".
Журналистът Владимир Йончев от своя страна смята, че нещата вървят към оставката на Гешев, защото положението е неудържимо.
"Цялото обществено напрежение беше центрирано около главния прокурор. Естественият завършен на нещата е оставката му", посочи той. И допълни, че проблемът е по-голям от личността на Гешев.
"Не е особено успокояващо да има по-голяма фигура, която да го разследва. Правомощията на главния прокурор се променят с един закон, който досега не съм чул да се коментира. Основният проблем на прокуратурата е нейната йерархичност, всички прокурори трябва да равни", каза той.

14.01.2022, 11:09 часа
641 4
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha