Отнеха достъпа на Цацаров до класифицирана информация

Отнеха достъпа на Цацаров до класифицирана информация Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контрола за надеждност, съобщи премиерът Кирил Петков.
„Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия, всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви той.
По думите му данните са събирани „дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.
Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това „прави неговата работа в някаква степен невъзможна“.
„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира Петков.
Той изрази надежда, че вчерашният анонс за оставката на Цацаров и днешното отнемане на допуска не са свързани.
Кирил Петков подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска Обвинител №1 да се оттегли.
„Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, заяви министър-председателят.
Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, „за да дадем нов облик на българската прокуратура“.
14.01.2022, 12:18 часа
648 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha